Blog

Blog i novosti

Zašto mi domena još nije proradila?

30 godina postojanja hrvatske nacionalne domene 0

Koliko je vremena potrebno da domena postane aktivna?

Kada registriramo besplatnu .hr domenu, možete primijetiti da vaša domena nije postala aktivna trenutno. Najčešće je potrebno nekoliko sati  a najviše 24 sata da domena “proradi”. Taj postupak se naziva PROPAGACIJA domena.

Prilikom propagacije domena se “registrira” po svjetskim DNS serverima. Možete da primijetiti da će za vrijeme propagacije Vaša domena postati prije dostupana  kod jednog provajdera (pružatelja) internet usluga npr. kod A1,nego preko T-coma ili obratno.

Ali na to kada će proraditi vaša domena ovisi i o radnom vremenu i trenutnom broju obrade zahtjeva u CARNET-u.
Ako ste zahtjev predali petak popodne moguće je čekanje do ponedjeljka do kraja dana. Tek kad CARNET registrira domenu,  i kada mi na besplatna.hr otvorimo vam hosting paket, počinje teći vrijeme propagacije domene do 24 sata.

Tako da u nekim slučajevima, vrijeme od narudžbe na besplatna.hr pa dok vam ne proradi domena je nekoliko dana, a nekada je to samo sat, dva. Ako smo otvorili i E-mail adrese na vašoj domeni, tada će proraditi i vaši E-mailovi.

Kupovne domene vs. besplatna .hr domena

Ukoliko ste zakupili neku od komercijalnih domena (.com, .org, .net, .info ili slično) iste postaju aktivne kroz par sati od uplate, a najviše u roku od 24 sata.

To vrijeme od same registracije pa dok domena ne postane i vama vidljiva  odnosno upotrebljiva naziva se PROPAGACIJA domene. Naravno domena vam neće postati vidljiva u pretraživaču ako se odmah nije otvorio hosting za nju.

Prilikom propagacije domena se “registrira” po svjetskim DNS serverima. Možete primjetiti da će za vrijeme propagacije Vaša domena biti dostupna ako Vam je davatelj internetskih usluga npr. T- Com, a preko Carneta neće raditi ili obratno.

Ukoliko želite .hr domenu postupak je malo duži jer na to kada će proraditi vaša domena ovisi i o radnom vremenu i trenutnom broju obrade zahtjeva u CARNET-u.
Ako ste zahtjev predali petak popodne moguće je čekanje do ponedjeljka do kraja dana. Tek kad CARNET registrira domenu, i ako smo odmah otvorili hosting paket za vašu domenu počinje teći vrijeme propagacije domene do 24 sata.

Što je propagacija?

Propagacija domene je vrijeme potrebno da izmjene koje izvršiš na DNS-u postanu vidljive svima na internetu. Samo trajanje propagacije varira od nekoliko minuta do 24 sata, a ovisi o DNS cacheu tvog internet providera.

Kada promijenim DNS adrese, koliko je potrebno čekati da naziv domene proradi?
Ne bi trebalo proći više od 24 sata. Ukoliko prođe više od 72 sata (i drugi mogu vidjeti vašu stranicu, a vi ne možete), morat ćete kontaktirati vašeg internet providera jer iz nekog razloga njihov DNS server nije obnovio DNS zapise za vašu domenu.

Internet domene funkcioniraju putem DNS sustava koji ima neka svoja pravila i zakonitosti. Nakon što smo/ste na domeni napravili izmjene s ciljem da se domena (i/ili e-mail) počne koristiti na novom serveru (npr. našem), na snagu stupa tzv. DNS propagacija (vrijeme tijekom kojeg napravljena izmjena postaje “vidljiva” kroz cijeli Internet).

Njeno trajanje varira od pola sata pa čak do 48 i više sati, a ovisi DNS cache-u pojedinog ISP-a (tvrtke putem koje ste vi odnosno drugi korisnici spojeni na internet). U praksi je trajanje između par sati do maksimalno 10h.

Tako je moguće npr. da čak i 24h nakon promjene Name servera domeni i dalje “vidite” web site koji na starom serveru, dok netko drugi (koji ima drugog internet providera) web stranicu možda već cijeli dan otvara s novog servera.

VAŽNO
Kod ovakvih promjena postoji mogućnost da vam i vaš lokalni internet preglednik (browser) prikazuje stare informacije. Zato kada provjeravate da li se promjena dogodila, koristite refresh opciju svog internet preglednika, ali na način da na tipkovnici koristite kombinaciju tipki CTRL + F5. Na taj se način izbjegava otvaranje stranice iz lokalnog cache-a (gdje su eventualno zabilježene stare informacije).

Šta je to propagacija domene?

Propagacija domene je proces tokom kojeg DNS serveri širom planete ažuriraju promjene koje ste napravili na podatkovnim poljima vezanim za vašu domenu.

Svaka domena koju registrujete ima određen broj podatkovnih polja vezanih za nju, neka od tih polja su ime vlasnika domene, administrativni kontakt, nameserveri i mnoga druga. Pojam propagacija se u praksi obično odnosi na izmjene vezane za nameserver, ali važi i za ostala polja. Razlika je što ostala polja ne utiču toliko bitno na samo funkcionisanje web stranice.

Naime, kada promjenite nameserver polje na postojećoj domeni, lokalni internet provajder koji su zapamtili stari nameserver i dalje pokazuju svojim korisnicima staru lokaciju servera i samim tim korisnici ne vide vašu stranicu na novom serveru.

Koliko će propagacija trajati ne zavisi toliko do registra koliko da krajnjih internet provajdera i njihovih podešavanja koliko će keširati podatke vezane za domenu. Onog trenutka kada oni ažuriraju dati domen tj povuku nove podatke, tada i sajt na novom serveru datim korisnicima tog internet provajdera postaje vidljiv.

Ovo ažuriranje (propagacija) traje obično od 15 minuta do 72 sata, mada postoje provajderi koji keširaju date podatke i do 120 sati.

 

Košarica