Blog

Blog i novosti

Što je hosting?

datacenterpark fsn

Što je to web hosting?

Host, Hosting, hrvatski bi rekli poslužitelj ili domaćin. Usluga se odnosi se na specijalna računala tzv. servere  na kojima je smještena naša web stranica i naši E-mail-ovi: Serveri “poslužuju” ili “hostaju” naše web stranice i E-mailove, čine ih dostupnima, po cijelom Internetu. U usluzi hostinga pojavljuju se još i pojmovi korisnički račun i pojam kontrol panel.

Vaš hosting provajder ili “Hoster” tj. tvrtka koja vam pruža uslugu smještaja web stranice i E-mailova otvara vam tzv. korisnički račun eng. Account i šalje vam pristupne podatke (korisničko ime i zaporku) za kontrol panel. U hrvatskoj i svijetu najpopularniji i najpoznatiji kontrol panel softver za upravljanje hostingom je tzv. cPanel američke tvrtke iz Houston-a.

 • Hosting – usluga
 • Server – računalo
 • Data centar  ili podatkovni centar- zgrada, hala
 • Korisnički račun kod hosting provajdera – admistrativna zabilješka u softveru za vođenje klijenata
 • Korisnički račun na serveru – mapa na serveru namijenjena samo vama gdje su pohranjeni vaši  E-mailovi i Web stranica
 • Korisnički podaci –  vaše korisničko ime i zaporka za pristup hostingu do vašeg “Account-a” korisničkog računa i vaše “mape”
 • Kontrol panel- softver za pristup i vaš rad i manipuliranje na vašem hosting računu (web stranici i e-mailovima)

Većina tvrtki je davno prešla na internet, mijenjajući se iz lokalne tvrtke ograničenog dosega u digitalnu tvrtku koja opslužuje klijente diljem svoje države ili diljem svijeta. Pokušati ćemo što jednostavnije pojasniti različite aspekte web hostinga kako bi razumjeli zašto je on potreban.

Postoji i tzv. E-mail hosting ali u ovom članku primarno govorimo o sveobuhvatnom hostingu koji je poznatiji pod izrazom web hosting, a hosta i web i e-mailove.

Web stranice

Bitno je da  razumijete definiciju web stranice. Web sjedište ili kako obično jednostavno kažemo web stranica (website) je skup međusobno povezanih web stranica  (webpage) ili kako radije kažemo podstranica smještenih pod zajedničkim imenom neke domene. 

Web stranica da bi radila mora imati ima sva tri glavna dijela: naziv domene ili domenu, datoteke i bazu web stranice i  mora biti negdje smještana na server odnosno hosting.

 •  Naziv domene ili jednostavno domena

Naziv domene je ono što korisnici upisuju u traku za pretraživanje preglednika kako bi pristupili vašoj web stranici. To je jedinstvena adresa koja se lako pamti i ne može se dijeliti između različitih stranica. Domene se po tipovima dijele na:

 • nacionalne ccTLD  .hr .de .at
 • generičke  gTLD   .com .net .info

Hrvatska .hr domena po tipu spada u nacionalne domene, i jedina je u EU koja je besplatno dostupna firmama, obrtima, udrugama  i sl. Danas je u svijetu dostupno oko 500 različitih domena, tj. nastavaka ili kako se to stručno naziva TLD-a.

 • Datoteke i baza stranice

Ovo su web stranice koje će vaši kupci vidjeti kada posjete vašu stranicu. Datoteke web-mjesta sadržavaju fotografije vašeg web-mjesta, medijske datoteke, grafiku i druge podatke o skriptiranju. Ove će datoteke određivati ​​poslužiteljima web hostinga kako stranica treba izgledati.

 • Server odnosno web hosting

Web hosting serveri (specijalna računala dostupna 24 sata, ta računala smještena u specijalne ormare a ti ormari i ostala pripadajuća mrežna oprema u ogromne hale koje se nazivaju data centri) služe za smještaj vaše web stranice i vaših E-mail adresa. Vaša stranica niti E-mail-ovi jednostavno ne bi radili bez usluge hostinga.

data centar hetzner

data centar hetzner

serveri

serveri

Vrste web hostinga

Postoje različiti tipovi web hostinga, sortiranih prema svojim karakteristikama, kapacitetu, snazi…,  najčešće su to:

 1. Dijeljeni web hosting (Shared)

  Dijeljeni hosting najosnovniji je dostupan oblik web hostinga. Obično se preporučuje za nove web stranice jer je to najekonomičniji način za početak. Kupnja paketa shared hostinga je poput iznajmljivanja stambene jedinice u zgradi s drugim stanarima. Kada koriste ovaj tip hostinga, morate znati da će vaša će web stranica biti smještena na jednom poslužitelju -serveru zajedno s nekoliko stotina  drugih web stranica.

 2. VPS hosting

  VPS Hosting se preporučuje za naprednije korisnike. Ako trebate instalirati određene pakete ili softver koji ne nudi dijeljeni hosting, ova usluga hostinga je najbolja za vas. Vaša je web stranica pohranjena na poslužitelju s drugim web stranicama, poput zajedničkog hostinga, ali obično postoji manje web stranica po poslužitelju. Također pruža root ili administratorski pristup vlastitoj instalaciji operativnog sustava u virtualiziranom okruženju.

 3. Namjenski hosting (Dedicated)

  Namjenski hosting preporučuje se velikim tvrtkama s velikim web stranicama i značajnim potrebama. Vaše će web mjesto(e) dobiti potpuni pristup cijelom poslužitelju budući da se ne dijeli s drugim korisnicima. Ovo je također predložena ruta za web stranice s mnogo posjetitelja (promet) ili prilagođenim zahtjevima koji nisu dostupni u okruženju dijeljenog hostinga.

 4. Reseller Hosting

  Reseller hosting specifičan je za “male” webmastere koji žele ostvariti profit pružajući usluge hostinga drugima. Oni su dijeljeni računi za hosting s dodatnim ugrađenim alatima za upravljanje mnogim web-mjestima na jednoj upravljačkoj ploči i preprodaju prostora za hosting.

Naša tvrtka koristi dedicated servere a nudi shared hosting.

 

Slobodno nas kontaktirajte  za bilo kakav upit o prijavi za plan hostinga. Također možete provjeriti dostupne hosting pakete za više informacija. 

Košarica