Blog

Blog i novosti

LiteSpeed vs NGINX vs Apache: Obračun web poslužitelja

data centar hetzner

LiteSpeed vs NGINX vs Apache: Web Server Showdown

Ako ste ikada tražili web hosting, vjerojatno ste primijetili da razne tvrtke reklamiraju koju tehnologiju web poslužitelja koriste.

Najčešće korišteni web poslužitelj možda je Apache, ali postoje alternative kao što su Nginx i LiteSpeed, koji ubrzano stječu svoj tržišni udio.

Koja od ove tri opcije / tehnologije web hostinga najbolje odgovara vašoj web stranici? Uspoređujući LiteSpeed, Nginx i Apache kako biste odredili koji je najbolji za vašu web stranicu, ovaj će vam članak pomoći da donesete informiranu odluku. Pokrit ćemo njihove značajke, performanse i skalabilnost kako biste mogli odlučiti je li LiteSpeed, Nginx ili Apache prikladan za vaše potrebe.

Ovaj članak nije zamišljen kao tehnička izravna usporedba, iako na kraju imamo neka mjerila za vas.

Zaronimo! 

Što je web poslužitelj?

Jednostavno rečeno, web poslužitelj je softver ili hardver posvećen pokretanju potrebnog hardvera koji može zadovoljiti zahtjeve klijenata i isporučiti web stranice tim  klijentima . Web poslužitelj može ugostiti jednu ili više web stranica, ovisno o hardverskoj konfiguraciji.

Klijent  je svaki uređaj koji može pristupiti internetu, poput pametnog telefona, pametnog sata, IP kamere, prijenosnog ili stolnog računala, i zatražiti podatke s web poslužitelja, obično korištenjem web preglednika, poput Chromea ili Firefoxa, na primjer  .

Web poslužitelji postoje od početka interneta, a tehnologija koju koriste zajedno sa sadržajem koji poslužuju nastavila se razvijati i oblikovati internet koji danas koristimo. Prvi web poslužitelj bila je radna stanica NeXT Computer s Ethernet postavom u CERN-u 1990. godine koju je izradio Sir Tim Berners Lee, koji je zaslužan za stvaranje temelja i osnove protokola koji čine Internet.

Web poslužitelji također rade na puno manjim dijelovima tehnologije. Vjerojatno ste se prijavili na svoj kućni usmjerivač tako što ste otvorili nešto poput http://192.168.1.1 u svom pregledniku kako biste promijenili naziv ili lozinku svoje WiFi mreže. To je web poslužitelj i radi na vašem kućnom usmjerivaču.

Koje su najbolje tehnologije web poslužitelja?

LiteSpeed, Nginx i Apache tri su najpopularnije usluge web hostinga. Saznajte više o ovim popularnim opcijama i otkrijte koja nudi najbržu izvedbu.

Što je Apache?

Apache je jedan od najčešće korištenih web poslužitelja otvorenog koda na svijetu. Poznat je po svojoj stabilnosti, fleksibilnosti i širokom rasponu značajki i modula. Prema W3Techsu, Apache ima oko 36% tržišnog udjela od 1. rujna 2020.

Stvorili su 1995. Rob McCool i Brian Behlendorf, između ostalih. Naziv je igra riječi za PatCHy poslužitelj , budući da se na početku Apache temeljio na nekom postojećem kodu, zajedno s nekim možda “hakiranim ili nezgrapnim” softverskim paketima, koji su mu omogućili rad. Osim toga, ime Apači odabrano je iz poštovanja prema raznim indijanskim nacijama koje su sebe zajednički nazivale Apačima, a koje su bile poznate po svojoj ratnoj strategiji i neiscrpnoj izdržljivosti.

Apacheova dominacija nije puka slučajnost. Velik dio uporišta softvera postignut je jer je Apache unaprijed instaliran na svim glavnim distribucijama Linuxa. To olakšava pokretanje jer je već instaliran. Nemojmo također zaboraviti primarni protokol koji koristimo na internetu — HTTP — sinonim je za naziv procesa pod kojim Apache radi na Linuxu — HTTPD, poznat i kao HTTP Daemon.

Što je NGINX?

Drugi sve popularniji web poslužitelj je Nginx – izgovara se kao engine-x. NGINX je web poslužitelj visokih performansi otvorenog koda dizajniran za rukovanje velikim prometom i zahtjevima. Poznat je po svojoj brzini, skalabilnosti i robusnosti.

Stvorio ga je Igor Sysoev i objavio 2004., Nginx je stvoren s izričitim ciljem da nadmaši tehnologiju web poslužitelja Apache; trenutno ima oko 32,5% tržišnog udjela i raste.

Izvan kutije i poslužujući samo statičke datoteke, Nginx troši mnogo manje memorije od Apachea i teoretski može obraditi četiri puta više zahtjeva u sekundi. To je razlog zašto se u početku koristio kao balanser opterećenja ili obrnuto za prometne web stranice. Kako se softver razvijao, a baza kodova rasla, Nginx je mogao u potpunosti zamijeniti Apache umjesto da samo radi uz web poslužitelj.

Što je LiteSpeed?

LiteSpeed ​​Web Server , skraćeno LSWS, gotovo je pridošlica na ‘sceni’ web poslužitelja.

LiteSpeed ​​je web poslužitelj koji pruža brzinu i skalabilnost za web stranice. Dizajniran je da bude brži od Apachea, najpopularnijeg softvera web poslužitelja na tržištu. LiteSpeed ​​omogućuje korisnicima fino podešavanje performansi svoje web stranice, poput konfiguriranja opcija za predmemoriju, kompresiju i sigurnost.

Stekao je veliku, možda čak i kultnu popularnost u posljednjih nekoliko godina među tvrtkama za web hosting zbog svoje učinkovitosti . Sa svojom pojednostavljenom arhitekturom, tvrtke koje koriste LiteSpeed ​​Web Server mogle bi (teoretski) udvostručiti maksimalni kapacitet web stranica na svojim poslužiteljima, pod pretpostavkom da su prethodno koristile Apache.

Još jedna ključna prednost korištenja LiteSpeeda je njegova brzina . Uz napredne tehnike predmemoriranja i optimiziranu bazu koda, može isporučiti sadržaj do 50 puta brže od Apachea. Zbog toga je LiteSpeed ​​savršen za stranice koje imaju mnogo posjetitelja ili imaju mnogo slika i videozapisa, jer će brzo učitavati stranice bez obzira na količinu prometa.

Još jedna prednost korištenja LiteSpeeda je njegova skalabilnost – što znači da može lako podnijeti velike količine prometa bez usporavanja ili pada zbog preopterećenja. To ga čini odličnim izborom za tvrtke koje žele osigurati da njihova web stranica ostane dostupna čak i tijekom sati najvećeg opterećenja ili kada posjetitelji iznenada porastu.

Zamislite da ste web hosting tvrtka s 20 solidnih poslužitelja u vašoj floti koji pokreću Apache, a svaki poslužitelj može ugostiti 500 web stranica. To je maksimalno 10 000 web stranica koje možete ugostiti. Zatim naiđete na LiteSpeed ​​Web Server, koji reklamira mogućnost udvostručenja kapaciteta vaše flote poslužitelja na 20.000 instaliranjem LiteSpeed ​​web poslužitelja? To je vrlo primamljiva ponuda.

Ključni zaključak: LiteSpeed ​​je web poslužitelj poznat po svojoj brzini i skalabilnosti, što ga čini savršenom opcijom za web stranice s velikim brojem posjetitelja.

Izvor: https://chemicloud.com/blog/litespeed-vs-nginx-vs-apache/  Credit: Michael Thomas 28. Veljače 2023

Košarica