Blog

Blog i novosti

cPanel video uputa za prijavu i korištenje

video uputa logiranje u cpanel

Video uputa- prijava (logiranje) u cPanel – u vaš hosting račun

U ovoj video uputi pojašnjeno je logiranje odnosno prijava u vaš hosting account, uz samu domenu, hosting je najbitnija usluga da bi imali svoje E-mailove i/ili web stranicu.

Ako želite pročitajte i ovaj vrlo koristan članak, koji vrlo poučno objašnjava pojmove kao što su domena i hosting i vezane usluge: https://besplatna.hr/sto-je-hosting/

Što je to web hosting?

Host, Hosting, hrvatski bi rekli poslužitelj ili domaćin. Usluga se odnosi se na specijalna računala tzv. servere  na kojima je smještena naša web stranica i naši E-mail-ovi: Serveri “poslužuju” ili “hostaju” naše web stranice i E-mailove, čine ih dostupnima, po cijelom Internetu. U usluzi hostinga pojavljuju se još i pojmovi korisnički račun i pojam kontrol panel.

Vaš hosting provajder ili “Hoster” tj. tvrtka koja vam pruža uslugu smještaja web stranice i E-mailova otvara vam tzv. korisnički račun eng. Account i šalje vam pristupne podatke (korisničko ime i zaporku) za kontrol panel. U hrvatskoj i svijetu najpopularniji i najpoznatiji kontrol panel softver za upravljanje hostingom je tzv. cPanel američke tvrtke iz Houston-a.


 

Pogledajte još i:

Kreiranje E-mail adresa u cPanelu

Kada se znate logirati u cPanel, što pojašnjava gornji video, onda si možete i sami kreirati i E-mail adrese, što pojašnjava donji video.

Kako postaviti svoj E-mail u Mozilla Thunderbird

Po nama najbolji program za E-mail na vašem računalu, i naravno besplatan. LINK za preuzimanje.

“Thunderbird se financira donacijama korisnika. Ne prikuplja osobne podatke, ne prodaje oglase u vašoj pristigloj pošti niti potajno trenira AI s vašim privatnim razgovorima. Thunderbird je open source . Kao dio obitelji Mozilla možete biti sigurni da vašu privatnost i sigurnost uvijek stavlja na prvo mjesto.”

Košarica