Blog

Blog i novosti

Što je .hr domena i što su to nacionalne domene?

nacionalne domene karta

Većina država ima svoju vršnu domenu odnosno country code top-level domain (ccTLD), a u Hrvatskoj je to .hr.  Pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu. Broj registriranih .hr domena svaki dan se uvećava ali u 8/2023 broj registriranih je premašio 126.000.

prva hrvatska domena je bila srce.hr 1993. godine

Besplatnim .hr domenama upravlja  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i prema Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (pdf) – (NN 83/2023) naziv besplatne .hr domene mora sadržavati

  • registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili  skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena
  • kod fizičkih osoba koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost domena može sadržavati naznaku djelatnosti te ime, prezime ili ime i prezime
broj hr domena po godinama

8/2023 broj registriranih .hr je premašio 126.000

Što je ustvari ccTLD?

ccTLD-ovi označavaju domene najviše razine s kodom zemlje i ekstenzije su domena koje identificiraju web-stranice koje pripadaju određenoj zemlji ili teritoriju. Ta se proširenja sastoje od dva slova koja predstavljaju određenu geografsku lokaciju, kao što je .au za Australiju, .ca za Kanadu i .uk za Ujedinjeno Kraljevstvo. Svaka država ili teritorij ima svoj jedinstveni ccTLD, što ga čini jednostavnim načinom da se utvrdi gdje se web stranica nalazi ili na koje informacije se fokusira.

Povijesno gledano, ccTLD-ovi su prvi put uspostavljeni ranih 1980-ih, zajedno s izvornim domenama najviše razine (TLD-ovi) koje danas poznajemo kao gTLD-ove. Početni ccTLD-ovi uključivali su .us za Sjedinjene Države, .uk za Ujedinjeno Kraljevstvo, .jp za Japan, .de za Njemačku i .fr za Francusku. S vremenom je dodano mnogo više ccTLD-ova, a neke su zemlje čak imaju više kodova država za pokrivanje različitih regija ili specifičnih jezičnih skupina.

.hr je ccTLD  hrvatske nacionalne domene

ccTLD explained

.hr domena može biti platna ili “besplatna”?

Ili pravilnije rečeno .hr domena može biti naplatna ili nenaplatna. Jednu besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe registrirane u RH i fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću registriranom u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko već imate registriranu besplatnu .hr domenu, pa nemate pravo na još jednu besplatnu, a želite registrirati neki naziv .hr domene radi izgradnje vašeg brenda morate odabrati registraciju napalte hr domene. Cijena naplatnih .hr domena je oko 60€ + PDV godišnje. Ili jednostavno ako vam se ne dopada naziv hr domene prema nazivu vaše tvrte/obrta/udruge… opcija vam je naplatna .hr domena.

npr. Podravka d.d. imapravo na besplatnu hr domenu podravka.hr ali za njen brend vegeta.hr mora platiti naplatnu .hr domenu.

Kada odabrati .hr domenu a kada .com?

Ako svoje usluge nudite primarno na HR tržištu naš savjet je da svakako registrirate hr domenu. Razlog ovome što u pravilu ove domene malo bolje rangiraju na Google-u u Hrvatskoj nego u ostatku svijeta, ili pravilnije rečeno, prema iskazima kolega iz  struke Google bolje rangira nacionalne domene na lokalnom pretraživanju, pa po toj logici radi SEO bolja vam je .hr domena od .com ako imate firmu koja u Hrvatskoj nudi svoje usluge ili proizvode.

Zašto onda domaće tvrtke odabiru .com domenu?

  • iz neznanja
  • zato što su jeftine
  • zato što im je preskupa .hr domena

U idućem blog članku detljanije pojašnjavamo prednosti nacionalnih domena u odnosu na generičke.

Košarica