Blog

Blog i novosti

.HR je jedina besplatna nacionalna domena u EU

30 godina postojanja hrvatske nacionalne domene 0

Prva registrirana domena .HR bila je srce.hr, a trenutačno ih je registrirano 126.836.

Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih nacionalnih domena. Upravo takve čine najveći broj unutar .hr prostora, tj. gotovo 70 posto registriranih domena je besplatno.

Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati besplatne tercijarne from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba. Tu su i naplatne tercijarne com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta.

Organizacije IANA (Internet Assigned Numbers Authority), koordinira upravljanjem adresnog prostora Interneta. Upravljanje nacionalnim domenskim prostorom i u Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, započelo u akademskoj zajednici, a nacionalne domene danas se smatraju jednim od temeljnih elemenata suvereniteta svake države.

Do 2012. godine Srce je u ime CARNET-a, obavljalo administrativne i tehničke poslove upravljanja nacionalnom domenom, nakon čega sve poslove upravljanja u potpunosti preuzima CARNET.

 

Izvor: BUG.hr, CARNET.hr

Košarica